Onderzoeksite
Image default
Financieel

Hoe werkt het bieden op een woning?

De woning die je hebt bezichtigd, voldoet aan al je verwachtingen. Je weet het zeker: hier zie je jezelf wel wonen. En dus ga je een bod uitbrengen, in de hoop dat jouw naam straks op het naambordje naast de deur zal komen te staan. Maar hoe doe je dat eigenlijk, bieden op een huis? Hoe bepaal je hoeveel je biedt? En waar moet je nog meer rekening mee houden bij een bod doen op een huis?

 

Het biedproces stap voor stap

Op dit moment is de vraag naar nieuwe woningen énorm. Je bent dus waarschijnlijk niet de enige die hoopt een koopcontract voor dit huis te mogen tekenen. Wil je goede kansen maken tussen de andere kapers op de kust? Dan zal je een goed bod moeten uitbrengen. Goed om te weten is dat er verschillende vormen van bieden op een huis bestaan. Vaak maakt de verkoper met zijn makelaar een keuze voor een van de volgende biedingswijzen.

 

Bieden op inschrijving

Momenteel bieden veel makelaars aan om zich te registreren. Dit betekent dat u vóór een bepaalde sluitingsdatum eenmalig een bod op de woning kunt doen. Na die deadline eindigt het biedproces en beslissen verkopers (samen met hun makelaars) met welke bieder ze zullen onderhandelen. Verkopers kunnen uw bod meteen accepteren, maar u hebt ook de mogelijkheid om hen te vragen een tegenbod te doen of met u over voorwaarden te onderhandelen.

 

Onderhandelen

Er kunnen ook onderhandelingen plaatsvinden tussen u en de verkoper. Als koper doe je een bod, de verkoper doet direct een tegenvoorstel aan jou en jij reageert. Het gaat zo door totdat u akkoord gaat met het aanbod en de voorwaarden. Bij deze vorm van woningaanbod is het belangrijk om niet te hoog te beginnen. Zorg ervoor dat de verkoper je vraagprijs serieus neemt, maar zet niet zo hoog in dat er geen ruimte is voor onderhandeling.

 

Eenmalig een bod doen

Een andere mogelijkheid is om als koper een eenmalig bod te doen. Dat wil zeggen dat je met meerdere kopers allemaal één keer een bod mag uitbrengen. Dit is voor een verkoper natuurlijk ideaal. Het enige wat er hoeft te gebeuren, is het accepteren van het bod of deze afwijzen. Onderhandelen is er bij deze vorm van bieden namelijk niet bij. Het bod dat je dan neergelegd hebt, is dan ook direct je finale bod. Zorg er daarom dus ook voor dat je goed nadenkt over het bod dat je doet en weet zeker dat je het ook kunt betalen.

 

Bod geaccepteerd!

Wanneer je een bod hebt uitgebracht, dan is het vaak even wachten voordat je daadwerkelijk hoort wat de status is. Komt dan eindelijk na even te hebben gewacht het verlossende telefoontje, dan is het tijd om actie te ondernemen. Je bod geaccepteerd en nu? Op het moment dat het zover is, is het zaak om de administratieve zaken te regelen. Als het goed is heb je vooraf met je bank gesprekken gehad over de hoogte van je hypotheek, dus het zou slechts een formaliteit moeten zijn om dit verder te regelen. Wat er allemaal gedaan moet worden, vertellen we je hieronder.

 

Voorlopig koopcontract

Het eerste document dat officieel moet worden gaan ondertekend nadat je bod is geaccepteerd, is het voorlopig koopcontract. Van tevoren worden er tussen koper en verkopen een aantal ontbindende voorwaarden afgestemd, zoals voorbehoud van financiering, mocht dit nodig zijn. Mocht blijken dat je de hypotheek toch niet helemaal rond krijgt, dan kun je kosteloos de koop ontbinden. Wel zo fijn toch?

 

Het regelen van je hypotheek

Nadat het voorlopig koopcontract is getekend, is het tijd om de hypotheek te gaan regelen. Dit is belangrijk om het huis ook daadwerkelijk op naam te kunnen krijgen en dus ook te kunnen kopen. Nadat je een gesprek hebt gehad bij de bank, is het zaak om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Een eerste stap is het laten taxeren van de woning door de bank. Dit omdat je niet meer kunt opnemen dan de marktwaarde van de woning. Alles daarboven dien je zelf te bekostigen, dus ook wanneer je gaat overbieden. Nadat dit allemaal is afgerond, is het tijd voor de bouwkundige keuring en uiteindelijk de overdracht van de sleutel van de verkoper naar de koper. Dit gebeurt meestal door de makelaar en geeft je als koper de mogelijkheid om de laatste zaken te bespreken.