Onderzoeksite
Image default
Gezondheid

5 HTP

Aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam, ze regelen de spieropbouw en vervullen daarnaast nog vele andere functies in het lichaam. Het menselijk lichaam kent ongeveer 20 verschillende aminozuren die allemaal een eigen functie hebben. Tijdens de spijsvertering worden eiwitten afgebroken en daar worden door de invloed van enzymen aminozuren vrijgemaakt. Een bekend aminozuur is 5 HTP. 5 HTP is een natuurlijk voorkomende stof en heeft werking op de aanmaak van neurotransmitters en helpt het metabolisme.

5 HTP helpt samen met vitamine B6 in de aanmaak van neurotransmitters zoals serotine. Serotine is een stofje wat werkt op de hersenen, het stimuleert geluksgevoel en heeft invloed op onder andere je vermoeidheid en eetlust. Veel depressies worden veroorzaakt door een tekort aan serotine in de hersenen. Om deze reden wordt 5 HTP in Amerika en Groot-Brittannië verkocht als een anti-depressie middel. Ook wordt het gebruikt als eetlust onderdrukker en slaapmiddel.

Het metabolisme, ook wel de stofwisseling genoemd is een geheel aan processen die plaatsvinden in cellen. Vertaald uit het oud-Grieks betekend het grofweg de omzetting. Dat is dan ook precies waar het proces voor staat, het omzetten van energie binnen de cellen. 5 HTP speelt ook hierin een rol.

Deze wonderstof is helaas onvoldoende te vinden in onze voeding. Het komt er wel in voor maar altijd in lage waarden. Het komt onder andere voor in groeten (zoals pompoen), aardappelen, vlees en melk. Voor een goede voorziening wordt aangeraden om gebruik te maken van voedingssupplementen die gemakkelijk te verkrijgen zijn op topvitamins.nl. De 5 HTP voor deze supplementen uit de zaden van de Griffonia simplicifolia boom.    

De bijwerkingen van deze stof zijn nog redelijk onbekend. Uit tests komt naar voren dat gebruikt in combinatie met antidepressiva een serotine syndroom triggeren. In combinatie met parkinson medicijnen kan men misselijk worden en zelf braakneigingen krijgen.

http://www.topvitamins.nl/