Onderzoeksite
Image default
Gezondheid

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie
Lactose, ook wel melksuiker genoemd, komt voor in melk en melkproducten. Lactose wordt in een gezond lichaam verteerd met behulp van lactase, dat wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt, wordt de lactose niet of niet helemaal verteerd en is er sprake van lactose-intolerantie. Dit zorgt niet bij iedereen voor klachten. Pas als er problemen optreden bij het gebruik van de aanbevolen hoeveelheid melk(producten), wordt er gesproken van lactose-intolerantie.

Klachten
Lactose-intolerantie kan gepaard gaan met klachten zoals buikpijn, misselijkheid, kramp, winderigheid en diarree. Om deze klachten te voorkomen, overleg je samen met een diëtist en een arts over de beperking van lactose in je voeding. Wanneer je last hebt van lactose-intolerantie is het vaak niet nodig om helemaal geen melk- en melkproducten meer te eten of te drinken. Ook hoef je producten met melk of lactose als ingrediënt niet te laten liggen, omdat kleine hoeveelheden lactose niet schadelijk zijn of klachten veroorzaken.

Een tekort aan lactase geeft niet altijd klachten. Veel mensen zullen dan ook een tekort hebben zonder dat zij daar iets van merken. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Lactose-intolerantie hetzelfde als voedselallergie?
Lactose-intolerantie wordt vaak verward met voedselallergie, omdat het lichaam een bepaalde stof niet goed verdraagt. Voor de duidelijkheid: lactose-intolerantie is niet hetzelfde als voedselallergie. Bij voedselallergie is er namelijk sprake van een abnormale reactie van het afweersysteem. Lactose-intolerantie heeft daarentegen niets te maken met het afweersysteem.

 Lactose komt niet alleen voor in zuivelproducten. Ook koek, snoep, worst, soep en zelfs medicijnen of vitaminepillen kunnen de stof bevatten. Deze producten bevatten minimale hoeveelheden lactose, maar kunnen voor mensen met aangeboren lactose-intolerantie klachten veroorzaken. Voor mensen waarbij de lactose-intolerantie op latere leeftijd is ontstaan, zullen deze kleine hoeveelheden lactose niet voor problemen zorgen.

http://disolut.com