Onderzoeksite
Image default
Woning en Tuin

Hoe vervang je een oplegslot

Het vervangen van sloten kunt u in veel gevallen gewoon zelf. In dit artikel geven wij u tips hoe u uw oplegslot zelf kunt vervangen. Het is echter wel van belang dat u het slot op professionele wijze vervangt. Indien u twijfelt of advies nodig heeft wel slot geschikt is in uw situatie, neem dan contact op met een slotenmaker bij u uit de buurt.

Oplegslot met vaste cilinder vervangen

Indien je een oplegslot hebt met een vaste cilinder moet je het slot in zijn geheel vervangen. De reden hiervan is dat het cilinder en het slot uit één geheel bestaat. De cilinder oplegsloten zijn er in verschillende prijsklassen. Het is het veiligste om een slot te kiezen dat voldoet aan de SKG-norm. De reden hiervan is dat deze sloten extra inbraakwerend zijn. Wanneer u hier een keuze in heeft gemaakt verwijdert u de schroeven van het oude slot aan voor- en zijkant van de deur en verwijder het slot. Plaats nu het nieuwe oplegslot in de deur. Als de maten van het nieuwe slot verschillen van de oude, steek dan met een beitel wat hout weg. Zorg ervoor dat het slot precies in de deur valt. Controleer of de dag- en nachtschoot van het nieuwe slot in de zogenaamde slotkom vallen. Deze maten komen in de meeste gevallen overeen. Wanneer dit niet het geval is dan is ook de slotkom aan vervanging toe.

Oplegslot met losse cilinder

Indien je een oplegslot hebt die is voorzien van een losse cilinder dan hoef je alleen de cilinder te vervangen. De slotkast kan je opnieuw gebruiken. U kunt de slotkast verwijderen door de schroeven los te draaien aan zowel de binnenkant als de zijkant van de deur. Wanneer je dit hebt gedaan zie je de cilinder die met een plaatje aan de deur gemonteerd zit. Schroef deze los en demonteer de cilinder en de sierring. Nu wordt het tijd om de nieuwe cilinderplaat in de oude uitsparing te zetten. Controleer eerst of deze past. Wanneer dit niet het geval is dan tekent u de plaat af op de deur en steekt u het hout weg met een beitel. Nu is het tijd om de nieuwe cilinder met de sierring in het boorgat te steken en vervolgens vast te schroeven. Daarna schuift u de slotkast over de cilinderlip heen om te bekijken of de lip moet worden ingekort. Nadat u dit heeft vastgesteld verwijdert u de slotkast en zaagt u de cilinder af met een ijzerzaag. Vervolgens monteert u de slotkast met twee schroeven. Check vervolgens of het slot goed functioneert en bevestig de slotkast aan de deur.

http://www.slotenmaker-nu.nl/hoe-vervang-je-een-oplegslot/