Onderzoeksite
Image default
Woning en Tuin

Hoe werkt een warmtepomp?

Sinds het milieu steeds vaker in het nieuws is gekomen de laatste paar jaar, gebeurt het steeds vaker dat mensen milieubewuster willen leven. Dit houdt in dat zij hun eigen levenswijze veranderen, maar ook dat zij hun huis aanpassen om milieuvriendelijker te zijn. Een van de manieren om dit te doen is om een warmtepomp te installeren. Omdat een warmtepomp wat minder bekend is dan zonnepanelen bijvoorbeeld is dit een goede gelegenheid om wat meer duidelijkheid te scheppen over een alternatieve manier om duurzamer warmte op te wekken binnenshuis, zonder dat je gas hoeft te gebruiken. DIt heeft als gevolg dat er tot wel 50% minder koolstofdioxide wordt uitgestoten.

 

Er zijn vijf verschillende soorten warmtepompsoorten: lucht/lucht warmtepomp, lucht/water warmtepomp, water/water warmtepomp, bodem/water warmtepomp en hybridewarmtepomp. Het verschil tussen deze soorten warmtepompen is hetgene waar ze energie vandaan halen en omzetten in warmte.

 

Een warmtepomp werkt op basis van het verplaatsen van energie en het omzetten in warmte. De bron waar de warmtepomp energie vandaan haalt, zoals lucht of grondwater, is zelf niet warm genoeg om direct het huis te verwarmen, maar de kinetische energie kan omgezet worden in warmte, immers, warmte is de laagste vorm van energie.

 

In een warmtepomp zit een koelmiddel. Het koelmiddel neemt energie op van het medium waarvoor het is ontworpen, zet het om in warmte en laat het binnenshuis weer los. Dit doet een warmtepomp met behulp van verdamping en condensatie. Het koelmiddel wordt onder lage druk aan de kook gebracht. Deze wordt geleid naar een compressor onder hogere druk, waar de temperatuur van het koelmiddel toeneemt. De warmte wordt afgegeven aan de condensor van de warmtepomp, die daarmee het huis kan verwarmen. Vervolgens wordt het koelmiddel weer weggeleid en neemt de druk af, waardoor de temperatuur van het koelmiddel weer afneemt. Het koelmiddel heeft de eigenschap dat het bij lage temperaturen al aan de kook kan worden gebracht, wat betekent dat het ook in de winter relatief koude media kan gebruiken als warmtebron.

 

https://techneco.nl/