Onderzoeksite
Image default
Beauty en verzorging

Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste huidtherapeut

Heb je een specifieke klacht, zoals acne of couperose, of ben je om een andere reden op zoek naar behandeling bij een huidkliniek? Zorg dan dat je goed voorbereid aan je behandeling begint. Zo kun je bij huidtherapie Eemland Amersfoort een consult inplannen waarin de huidtherapeut je kan adviseren over de behandeling die voor jou het meest geschikt is. Een consult of intake geeft je ook de kans om vragen te stellen, eventuele twijfels te delen en na te gaan of de kliniek en de gekozen behandeling zullen voldoen aan je verwachtingen. Hier lees je meer over waar je allemaal rekening mee kunt houden als het gaat om veiligheid en kwaliteit van de huidbehandeling.

BIG-registratie

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Je mag alleen een beschermde beroepstitel voeren en de bij het beroep horende handelingen zelfstandig uitvoeren als je in het BIG-register staat opgenomen. Het BIG-register geeft dus duidelijkheid over wat een zorgverlener kan en mag. Over de BIG-registratie van huidspecialisten heerst nogal wat verwarring. De huidtherapeut is namelijk niet BIG-geregistreerd, maar valt wel onder de wet BIG. Dit houdt in dat het beroep van huidtherapeut weldegelijk een wettelijk beschermde opleidingstitel heeft en je de titel dus alleen mag gebruiken als je de desbetreffende opleiding succesvol hebt afgerond. 

NVH

De Nederlandse Vereniging van huidtherapeuten (NVH) is een erkende beroepsvereniging voor huidtherapeuten. De vereniging heeft als doel om de veiligheid en kwaliteit van huidbehandelingen te waarborgen en verbeteren. Als de huidkliniek die je op het oog hebt bij de NVH is aangesloten, betekent dit dat de betreffende huidtherapeuten zich aantoonbaar hebben bekwaamd in verschillende huidbehandelingen. Door voor een huidspecialist te kiezen die bij de NVH is aangesloten, verzeker je jezelf ervan dat deze voldoet aan de opgestelde criteria. Zo zal de kliniek of specialist doorlopend werken aan kwaliteitsverbetering, voldoen aan de veiligheidsnormen en zijn voorzien van een klachtencommissie.

Intakegesprek

Als je een huidkliniek hebt gevonden die de juiste ‘papieren’ bezit, zal het eerste consult vaak de doorslag geven of je je door de betreffende huidtherapeut wilt laten behandelen. Zeker bij behandelingen die ingrijpender zijn, zoals cosmetische gezichtsbehandelingen of bijvoorbeeld laserbehandelingen waarbij meerdere sessies nodig zijn, is het belangrijk om je goed te laten informeren. Zorg dat de behandelaar goed naar jouw specifieke huid kijkt, dat de verwachtingen van beide kanten helder zijn en dat al je vragen duidelijk worden beantwoord. Met deze tips op zak, kun je met een goed en veilig gevoel je huidbehandeling starten.