Onderzoeksite
Image default
Zorg

5 tips voor een effectieve bedrijfshulpverlening

Iedere organisatie in Nederland is verplicht voldoende maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Een effectieve opzet van de bedrijfshulpverlening is belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Hieronder vindt u 5 tips om uw bedrijfshulpverlening zo effectief mogelijk in te richten. 

1. Stel een hoofdverantwoordelijke aan voor de bedrijfshulpverlening

Om de BHV-organisatie in stand te houden en effectief aan te sturen is het aanstellen van een hoofdverantwoordelijke van groot belang. Deze hoofdverantwoordelijke wordt vaak “hoofd BHV” genoemd.

2. Laat een RI&E opstellen voor uw organisatie

Het is belangrijk om een analyse te maken van alle risico’s die mogelijk op kunnen treden binnen uw organisatie en daarbij een plan van aanpak. Een overzicht van al deze (aanwezige) bedrijfsrisico’s en maatregelen stel je op in het RI&E. in Nederland zijn er verschillende organisatie die u kunnen helpen bij het opstellen van een RI&E.

3. Selecteer zorgvuldig uw BHV’ers

Het aantal BHV’ers is afhankelijk van een aantal maatgevende factoren, zoals groote van het bedrijf, aantal werknemers, risico’s etc. Kies bij voorkeur werknemers die enthousiast zijn en de verantwoordelijkheden van een bedrijfshulpverlener aankunnen. De betreffende BHV’ers kunnen hun taken uiteraard naast hun normale werkzaamheden uitvoeren. 

4. Kies een BHV-opleider

In Nederland zijn er talloze BHV-opleiders verspreid door heel het land. Keuze genoeg dus. Het is belangrijk dat u zorgvuldig een opleider uitkiest. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar kijk vooral naar de kwaliteit van de opleider. Keurmerken, reputatie en ervaring zijn hierbij handige gegevens om mee te nemen in uw uiteindelijke keuze. Daarnaast kunt u ook een cursus bij u op locatie volgen, echter geven niet alle aanbieders ook cursussen en trainingen op locatie. 

5. Houd de BHV-kennis en vaardigheden van de BHV’ers op peil 

Een BHV-certificaat verloopt na een jaar. Om de geldigheid te verlengen moet de BHV’er een herhalingscursus volgen. Deze cursus is er om de kennis en vaardigheden op te frissen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BHV. Het advies is om na het volgen van een basiscursus direct een herhalingscursus in te plannen om tijd, kosten en stress te besparen. U bent niet verplicht een herhalingscursus te volgen bij dezelfde aanbieder.