Onderzoeksite
Image default
Dieren

Wat heb je nodig in een stal?

Het hebben en houden van een stal is al een taak op zich. Je hebt een grote ruimte nodig die goed onderhouden moet worden. Niet alles kan zomaar een plek krijgen omdat alles in de stal een functie heeft. De spullen die erin staan moeten ervoor zorgen dat het leven van jou en jouw vee een stukje gemakkelijker en comfortabeler wordt. Het kan soms overweldigend zijn om te bedenken wat je allemaal nodig hebt wanneer je voor het eerst een stal gaat inrichten, maar niet getreurd, bij Spinder stalinrichting vind je alle benodigdheden zodat het inrichten van jouw stal een eitje wordt.

De stallen zelf

Als allereerste is het natuurlijk belangrijk om een stal of hok hebben waarin je het vee kan houden zodat deze niet alle kanten op lopen. Wat voor stal je precies moet nemen is voor een deel afhankelijk van het soort vee dat je van plan bent om te houden. Zo hebben koeien natuurlijk een grotere ruimte nodig dan geiten. Maar wat voor soort vee je ook van plan bent om te houden, je kunt met een grupstal bijna nooit de mist in gaan. Bij een grupstal staat het vee, meestal rund, naast elkaar vastgebonden. Achter de dieren loopt een goot waar al de mest in terecht komt. Dit noemen we het ‘grup’. De mest en de urine wordt door deze goot direct afgevoerd. Dat scheelt een hoop werk.

Voedingsbakken

De voedingsbakken voor de dieren zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Afhankelijk van wat voor vee je houdt is het belangrijk dat je de juiste voedingsbakken voor jouw soort vee koopt. Doe je dit niet dan loop je het risico dat jouw vee de voeding niet goed uit de bakken kan pakken. Als dit gebeurt en je hebt dit over het hoofd gezien loop je het risico dat het vee ondervoed raakt. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen

Vloerbedekking

Naast goede voeding en drinken heeft het vee ook een goede vloerbedekking nodig, denk aan hooi of speciaal zand. Wanneer de vloer van de stal goed bedekt is loopt het vee minder kans om ziek te worden. Dit komt omdat er dan minder kou en toch de stal binnengelaten wordt. Houdt goed in je hoofd dat het vee woont in de stallen en dat de vloerbedekking dus ook met enige regelmaat vervangen moet worden. Net zoals je je eigen woning om de zoveel dagen stofzuigt en dweilt.