Onderzoeksite
Image default
Energie

Welke keukenkraan past er het beste in jouw huis?

Tegenwoordig zijn keukenkranen er in allerlei soorten, maten en afwerkingen. Daarnaast kan je ook kiezen uit vele verschillende merken. Een kraan kiezen is niet voor alle mensen een dagelijkse bezigheid, om deze reden helpen wij je graag met tips waar je op moet letten bij aankoop van een keukenkraan.

  • Keuze voor de montage van de keukenkraan

  • Hoe wil je de kraan bedienen?

  • Mogelijke materialen voor een keukenkraan?

  • De afwerking van je keukenkraan?

  • Een kokend water kraan als keukenkraan

Keuze voor de montage van de keukenkraan

Meestal worden keukenkranen op het keukenblad gemonteerd bij de spoelbak. Echter is het bijvoorbeeld ook mogelijk de kraan aan de wand te plaatsen waardoor je ruimte kan besparen op het aanrecht. Natuurlijk zijn er als je dit niet wil ook andere mogelijkheden voor het besparen van ruimte in de keuken zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een kokend water kraan welke de waterkoker overbodig maakt.

Hoe wil je de kraan bedienen?

Er meerdere manieren om een kraan te bedienen, namelijk met 1 of 2 grepen of zelfs handsfree. Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen de kraan uit te rusten met een uittrekbare uitloop.

Het verschil tussen de grepen op een keukenkraan zit hem in de bediening van de kraan. Een kraan met 1 greep kan je namelijk met een hand aan een kant van de kraan bedienen. Een 2 greeps kraan heeft dan ook aan beide kanten een van de knoppen, de ene kant koud en de andere warm waardoor het bedienen voor het mengen lastiger is. De handsfree kraan is ideaal voor mensen die veel waarde hechten aan hun hygiëne.

Mogelijke materialen voor een keukenkraan

De meeste keukenkranen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Gelukkig zijn bijna alle kranen van goede kwaliteit en zullen deze niet ver voor elkaar onderdoen. Hierdoor hangt de keuze van een keukenkraan voornamelijk af van jouw eigen smaak maar ook van de andere gebruikte materialen in de keuken.

Voor de kraan zelf kun je kiezen uit materialen zoals messing, messing is een vrij zwaar materiaal waardoor je keukenkraan langer mee gaat. Een voordeel van messing is dat je dit materiaal goed kan gebruiken in gebieden met een harde waterhardheid. Dan heb je ook nog de keuze om een verchroomde messing variant te kiezen welke vaak goedkoper zijn.

Naast de messing kraan heb je ook nog kranen van zink, deze kranen zijn vaak een stuk goedkoper maar hebben wel een kortere levensduur dan de messing kranen. Als laatste kan je nog kiezen voor kranen van roestvrij staal of inox. Wanneer je kiest voor dit materiaal kies je voor hygiëne en robuustheid, maar de kranen komen weinig voor in de praktijk.

Een kokend water kraan als keukenkraan

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen flink uit te pakken met je nieuwe keukenkraan door bijvoorbeeld te kiezen voor een 3in1 kokend water kraan. Wanneer je kiest voor deze kraan heb je koud, warm en kokend water uit dezelfde kraan. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een 4in1 of een 5in een kraan welke je ook gekoelt en bruisend water bieden.