Onderzoeksite
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom een product ontwerpbureau een goed idee is

Waarom een product ontwerpbureau een goed idee is

Alle voorwerpen die je op dit moment ziet, van je schoenen tot aan je laptop, zijn ontworpen door een product ontwerpbureau.

Binnen een product ontwerpbureau werken (vaak meerdere) product ontwerpers. Zij zijn gespecialiseerd in het vormgeven van producten. De productontwerpers kijken niet alleen naar de uiterlijke kenmerken van producten, maar denken ook na over andere aspecten zoals het materiaal, de stevigheid, etc.

In dit artikel leggen we je uit wat een product ontwerpbureau is, en waarom het inzetten van een product ontwerpbureau een goed idee is.

Wat doet een productontwerper?

Als je een (complex) product wilt ontwikkelen op basis van een idee of concept, kan het handig om met een productontwerper in zee te gaan. Een productontwerper (ook wel product designer) is verantwoordelijk voor het gehele productontwikkelproces. Vaak zijn productontwerpers werkzaam bij een ingenieursbureau.

Een dergelijk proces begint vaak al bij het uitvoeren van onderzoek. Wanneer het vooronderzoek is afgerond, kunnen de eerste schetsen gemaakt worden. Deze schetsen dienen vaak als basis van de prototype fase. In de prototype fase worden verschillende prototypes ontwikkeld om het product te optimaliseren. Zodra alle stakeholders tevreden zijn met het prototype, dan kan de productie van start gaan.

Een productontwerper bespaart je een hoop tijd

In het ontwikkelen van een product gaat veel tijd zitten. Er is namelijk veel onderzoek nodig om een succesvol product te realiseren. Daarnaast worden er meerdere prototypes ontwikkeld die de kwaliteit van het uiteindelijk product garanderen. Een simpel product ontwikkelen is dus helemaal zo simpel nog niet. Het product ontwerpbureau denk bijvoorbeeld na over de volgende aspecten:

  • Is het product veilig (voor kinderen)?

  • Kan het product schadelijk zijn voor de gezondheid?

  • Is het product schadelijk voor het milieu?

  • Welke mogelijkheden heeft de gebruiker met het product

  • Wat zijn de beste materialen voor dit product?

  • Hoe kunnen de ontwikkelkosten worden beperkt?

Naast deze vragen zijn er een hoop andere zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Mocht je het product zelf ontwikkelen, hou dan in je achterhoofd dat het meer tijd kan kosten dan je in eerste instantie dacht.

Verminderde productiekosten door een product ontwerpbureau

Zodra je een product wilt ontwikkelen, weeg je af of een product ontwerpbureau de beste optie voor jou is. Zo’n bureau is vaak redelijk prijzig, kun je het product niet beter zelf ontwikkelen?

Een product ontwerpbureau inschakelen voor het ontwerpen van een idee of concept, betaalt zich binnen beperkte tijd terug. Hoe zorgt het bureau voor verminderde productiekosten?

  • Een productontwerp bureau heeft een groot netwerk als het gaat om productontwikkeling, wat vaak resulteert in verlaagde kosten als het gaat om materialen of dergelijke;

  • Het productontwerp bureau heeft alle tools in huis om jouw product tot een succes te maken. Wil je zelf een product ontwikkelen, kan het zijn dat je hiervoor tools moet aanschaffen;

  • Binnen het product ontwerpbureau weten ze welke materialen hergebruikt kunnen worden. Dit zorgt voor lagere ontwikkelkosten en een duurzamer product.

  • Een goed ontworpen product levert uiteindelijk meer geld op. Kun je kwaliteit leveren aan je doelgroep, dan zijn ze over het algemeen bereid om hier meer voor te betalen.

Dus: zelf ontwikkelen of uitbesteden?

De enige vraag die nog rest is: besteed je het ontwikkelen van je producten uit, of kun je beter zelf het product ontwikkelen?

Zoals in het bovenstaande artikel vermeld is, kan het vele voordelen opleveren om je productontwikkelproces uit handen te geven. Het bespaart je een hoop tijd, een hoop kosten en daarnaast is de kans groter dat het product een succes wordt.

Is er bij het bedrijf waar je werkzaam bent voldoende expertise in huis? En is er daarnaast genoeg tijd over? Dan hoef je het ontwikkelproces niet uit handen te geven. Wil je zeker zijn van een goed product, lagere productiekosten en je tijd aan andere zaken kunnen besteden? Dan is het de beste keuze om een product ontwerpbureau in te schakelen.

https://www.b-engineering.nl/specialismen/product-design