Onderzoeksite
Image default
Architectuur

Een rieten dak zetten

Rieten daken zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld, ze zijn aan een echte opkomst bezig. Een rieten dak past dan ook bij allerlei stijlen van huizen, ze gaan zowel op authentieke boerderijen als op een klassieke villa. Ook voor moderne nieuwbouwhuizen komt er soms een rieten kap in het ontwerp voor, wat voor een prachtig resultaat kan zorgen. Een rieten dak kan elk huis een unieke uitstraling geven en laten opvallen. Het is een mooie afwerking voor elk soort huis. 

Een rieten dak heeft enkele leuke voordelen tegenover een klassiek pannendak. Ten eerste isoleerst een rieten dak veel beter, het houdt de buitentemperatuur tegen. Dat wil dus zeggen dat in de zomer de warmte minder snel binnen raakt en het frisser blijft en in de winter de koude minder binnen komt en het warmer blijft binnen. Zo bespaar je dus energie of stookkosten in de winter en op airco of ventilatie in de zomer. Een tweede prachtig voordeel is het leven dat er in een rieten dak zit. Een rieten dak leeft mee met de weersomstandigheden: als het regent krijgt het dak een donkerdere kleur door het water dat erop komt, bij droog weer of wanneer de zon schijnt is het droge riet veel lichter. Bovendien evalueert het dak ook met de tijd. Een pas gezet rieten dak heeft een stralende goudgele kleur, naarmate het ouder wordt zal de kleur grijziger worden.

Als je graag een rietendak wil, zijn er ook wel enkele nadelen waar je van op de hoogte moet zijn. Belangrijk zijn de kosten, een rieten dak kost namelijk dubbel zoveel als een pannendak. Het is dus doenbaar, maar geen gewone uitgave. Daarboven is onderhouden rieten dak ook nodig. Het heeft minstens één keer om de vijf jaar onderhoud nodig, maar een jaarlijkse controle is aangeraden om de kwaliteit te behouden.

http://www.rietwerk.nl