Onderzoeksite
Image default
Marketing

Laat je merk op de juiste manier registreren

Het intellectueel eigendomsrecht is een belangrijke tak binnen het recht. Hieronder vallen het handelsnaamrecht, het auteursrecht en het merkenrecht. Het thema van het intellectueel eigendomsrecht, is de mogelijkheid om de menselijke geest voort te brengen. Simpelweg gezegd: de mogelijkheid om een eigen product te creëren en deze op de markt te brengen.

Het handelsnaamrecht zorgt ervoor dat iedere Nederlander met een eigen product op de markt, een unieke naam heeft die hem of haar van anderen onderscheidt. De bijbehorende wet, de Handelsnaamwet, is in het leven geroepen om verwarring te voorkomen tussen diverse namen van bedrijven. Veel mensen denken dan: “Ik heb een unieke naam, dus ik hoef mijn merk niet aan te geven. Dit valt al onder het handelsnaamrecht”. Helaas is dit niet zo.

Het merkenrecht is een apart recht dat bescherming voor jouw merk en dus jouw bedrijf garandeert. Laat dus je merk registreren, zodat niemand anders met de naam aan de haal kan!

Bescherming voor jouw merk

Zoals voorheen genoemd is, zorgt het merkenrecht voor de bescherming van jouw merk. Maar waarom heb je deze bescherming nodig? Als jij een product of dienst ontwikkelt met als doel deze op de markt te zetten, heeft dit natuurlijk een naam nodig. Dit heet een merk. Merken zorgen ervoor dat producten of diensten die hetzelfde doel hebben, van elkaar kunnen worden onderscheiden. Nike en Adidas produceren bijvoorbeeld beiden schoenen. Datgene dat deze twee producenten van elkaar onderscheidt, is hun merknaam!

Wellicht heb je wel een merknaam, maar heb je deze nog niet geregistreerd. Als dit het geval is, kan iedereen jouw product als zijn of haar eigen claimen. Er wordt dus misbruik gemaakt van jouw harde werk en de reputatie die je voor jezelf hebt opgebouwd. Laat je je merk registreren? Dan kan je behoorlijk hard optreden tegen dit soort misbruikers en kan niemand jouw eigen producten of diensten claimen.

Hoe werkt dat precies, een merk registreren?

Hoe doe je dat precies, een merk registreren? De registratie gebeurt bij een merkenbureau. Je kunt dit laten doen binnen de Benelux, binnen de EU of zelfs internationaal. Het proces begint natuurlijk bij het uitzoeken van een naam die bij jouw merk past. Dit moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

De eerste voorwaarde is dat jouw product niet op een ander product lijkt. Daarnaast mag als tweede voorwaarde de naam niet al bestaan. Ten derde mag de naam geen beschrijving zijn van jouw product of dienst.

Is aan al deze voorwaarden voldaan? Dan kan je beginnen met het invullen van een formulier met alle informatie over jou, jouw bedrijf en het merk. Vervolgens wordt deze goedgekeurd en wordt jouw merk in het merkenregister vastgelegd. De laatste stap is dan voltooid en jij kan tien jaar lang gebruik maken van jouw merknaam!