Onderzoeksite
Image default
Auto’s en Motoren

Wat te doen als het rijbewijs ingevorderd is?

Wordt jouw rijbewijs ingevorderd? Dan is het zaak om daar snel iets aan te doen. Niet alleen maakt het je leven een stuk minder gemakkelijk, het is ook duur om je rijbewijs kwijt te zijn. Hoe sneller je daar iets aan kan doen, hoe beter het is. Daarom is het ook zaak om direct vanaf het eerste moment te werken met een advocaat die gespecialiseerd is in de wegenverkeerswet. Die weet je namelijk op de juiste manier bij te staan. Zo heb je meer kans. Wat dan ook weer helpt om sneller je rijbewijs terug hebt.

Redenen voor invordering

Wanneer wordt een rijbewijs ingevorderd? Dit is een vraag waarop een heel simpel antwoord is te geven. Op het overtreden van een bepaald deel van de verkeersregels staat als straf dat je je rijbewijs kwijtraakt. Bedenk wel dat je niet zomaar je rijbewijs hoeft in te leveren bij de politie. Er zijn wel gewoon wettelijke bepalingen die dan gelden. Ook de politie moet zich daar aan houden. Je kunt bijvoorbeeld je rijbewijs kwijtraken bij een snelheidsovertreding, maar pas wanneer je 30 kilometer per uur of meer boven de toegestane maximumsnelheid bent uitgekomen. Dit is belangrijk.

Andere redenen die meewegen

Een rijbewijs wordt ingevorderd wanneer je flink te hard hebt gereden. Dat is echter niet de enige reden. Het is daarnaast ook een mogelijkheid wanneer je onder invloed van alcohol achter het stuur zit en wordt gepakt. Ook daarvoor gelden natuurlijk wel regels en uitzonderingen. Ook agressief gedrag in het verkeer en het veroorzaken van een ongeluk kunnen redenen zijn om het rijbewijs af te nemen. Daarnaast zijn er nog enkele uitzonderingen op persoonlijk niveau wanneer de politie je staande houdt. Daarom is een goede advocaat inschakelen wel ook altijd aan te raden in deze zaken.

Heel veel uitzonderingen

Wordt een rijbewijs ingevorderd, maar denk je dat dit niet klopt? Dan is het zaak om snel in actie te komen. Er zijn namelijk heel veel uitzonderingen op alle regels in de wegenverkeerwet. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in plek waar je rijdt als je te hard rijdt, binnen of buiten de bebouwde kom. Als het gaat om rijden onder invloed, dan zijn de grenzen verschillend aan de hand van hoe lang je jouw rijbewijs hebt. Dat speelt dus ook en rol. Is er agressief rijgedrag geconstateerd? Dan is daar natuurlijk helemaal van alles op te zeggen. De advocaat helpt je hier dan bij.

Aan de slag met de zaak

Zodra je rijbewijs ingevorderd is, is het zaak om direct iets eraan te doen. Het is op die manier beter mogelijk om iets aan het probleem te doen. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin de agent de situatie juist heeft beoordeeld. Dat is iets waar de advocaat altijd naar zal kijken. Het gaat immers wel om je rijbewijs. Dit speelt voor veel mensen een belangrijke rol in het leven. Er moet dus ook zorgvuldig mee omgesprongen worden. Dat is ook waar de advocaat op zal letten voor jou.

 

Rijbewijs ingenomen? Schakel de hulp in van Omnius Advocaten.