Onderzoeksite
Image default
Zakelijk

Waarom een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren?

Als bedrijf of organisatie, maken je klanten natuurlijk een belangrijk deel uit van je business. Trouwe klanten die jouw producten of diensten aan anderen aanraden, kunnen je onderneming een enorme boost geven. Niet alleen krijgt jouw bedrijf een goede naam onder velen, het aantal klanten groeit en de winst schiet de lucht in.

Er zullen altijd mensen zijn die jouw bedrijf als minder goed ervaren. Wellicht hebben ze een negatieve ervaring meegemaakt, of zijn ze over het algemeen ontevreden. Als bedrijf kun je deze kritiek meenemen en verbeteringen aanbrengen binnen jouw onderneming.

Ben je nieuwsgierig naar wat klanten van jouw bedrijf denken? En waar op welke gebieden er eventuele verbeterpunten liggen? Dan kan een klanttevredenheidsonderzoek jou helpen!

Hoe wordt een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd?

Als bedrijf of onderneming kan je natuurlijk zelf een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. Maar hoogstwaarschijnlijk kost dit veel tijd die jij als eigenaar in andere zaken kan stoppen. Daarnaast is het lastig om uit het niets een onderzoek uit te voeren wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderzoeken kan hierbij helpen.

Het onderzoek begint met het vastleggen wat het doel van de meting is en welke doelgroep je gaat ondervragen. Ook is het belangrijk om na te denken wanneer resultaten “goed” of “slecht” zijn. Vervolgens bedenk je welke vormen van onderzoeken bij het doel passen dat je wil bereiken. Het is verstandig om een grove schets te maken van het plan.

Voer het onderzoek uit onder de gekozen doelgroep en analyseer de resultaten. Zijn er verbeterpunten uit het onderzoek gekomen? Zo ja, voer deze door binnen het bedrijf. 

De voordelen van een klanttevredenheidsonderzoek

Door een klant tevredenheidsonderzoek uit te voeren, krijg je meer inzicht in jouw bedrijf en welke verbeteringen je door kan voeren. Daarnaast weet je meteen of jouw klanten tevreden zijn met de producten of diensten die jij aanbiedt. Ook kan dit onderzoek bijdragen aan de manier waarop klantgerichtheid wordt toegepast binnen jouw bedrijf.