Onderzoeksite
Image default
Verenigingen

Ik weet geen leuke studie!

Het komt vaak genoeg voor dat leerlingen op het voortgezet onderwijs geen idee hebben wat ze willen doen. Ze krijgen al stress bij het woord ‘universiteit’ of ‘open dag’. Hoewel dit eigenlijk meer dan normaal is wordt er soms echt gedaan alsof het maken van een studiekeuze super gemakkelijk is. En dat is natuurlijk helemaal niet waar. Er zijn ontzettend veel leerlingen op het voortgezet onderwijs dat totaal geen idee heeft wat ze studeren. Maar wat voor patroon zie je bij dit soort leerlingen dan terug in hun keuze? Die keuzes worden hieronder uitgelegd en toegelicht. De resultaten zijn namelijk soms best verrassend 

Hulp bij studiekeuze 

Een overgroot deel van alle leerlingen kiest ervoor om naar een studiekeuzeadviseur te gaan. Aan de hand van testen en vragen kan er een conclusie getrokken worden welke studies de persoon juist wel goed liggen en welke studies de persoon waarschijnlijk links zal moeten laten liggen. Dit is natuurlijk een fantastisch idee wanneer je echt niet weet wat je wil en wat je moet doen. In sommige gevallen is het dan handig om aan de bel te trekken en hulp bij studiekeuze advies te zoeken. Hier moet je je vooral niet voor schamen. Hulp zoeken van buitenaf voor je studiekeuze Amsterdam is soms eenmaal nodig. 

Neem genoeg de tijd 

Een hele belangrijke tip is de tip: neem genoeg de tijd. Het is misschien een tip die voor examenleerlingen iets te laat komt maar mocht je nog in de eerste jaren van je middelbare school zitten, zal het zeker een gouden tip zijn. Zorg er namelijk voor dat je op tijd begint met oriënteren. Zo kun je al in klas 3 of klas 4 beginnen met het bezoeken van open dagen. Dit zorgt ervoor dat je bij elke universiteit al een beeld krijgt. Dit is natuurlijk essentieel. Want om je studiekeuze te beslissen aan de hand van een stukje tekst op een website, is natuurlijk niet de meest handige optie. Wacht hier dus niet mee tot het laatste jaar van je middelbare school. 

Je bent geen studie persoon 

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet iedereen een ‘studie persoon’ is. Het kan zeker voorkomen dat je aan het studeren bent en erachter komt dat je het helemaal niet leuk vindt om te studeren. Hoewel het soms ook een kwestie is van een doorpakken en doorzetten, kan het zeker ook voorkomen dat studeren gewoon niet iets voor jou is. Een tip die vaak meegegeven wordt, is de tip dat je een studie altijd kan proberen en kan beginnen. Daarna zie je wel verder. Er is zeker geen man overboord wanneer je een jaartje niets doet, wanneer je stopt met je studie of wanneer je gewoon lekker wilt studeren. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze-amsterdam/