Onderzoeksite
Image default
Zakelijk

Wat is TIG lassen en wat zijn de voordelen?

Wist je dat er verschillende manieren zijn om te lassen? Niet elk materiaal vergt namelijk dezelfde laswijze. Als je hooggeleerd staal wil laten lassen, kun je hiervoor het beste de TIG lassen techniek gebruiken. Je hebt hiervoor namelijk een hogere temperatuur nodig dan bij bijvoorbeeld MIG lassen. Deze hoge temperatuur wordt verkregen doordat er een plasmaboog wordt getrokken tussen een wolfraam elektrode en het object dat moet worden gelast.

 

RVS lassen TIG

TIG lassen is een erg secuur proces dat moet worden gedaan door gespecialiseerde lassers. Eén van de materialen die door middel van deze techniek wordt gelast is bijvoorbeeld RVS (roestvrij staal), maar aluminium valt hier ook onder. RVS lassen TIG is een specifieke techniek en staat voor Tungsten Inert Gas. Het verschil met MIG lassen is dan ook dat er bij TIG gebruik wordt gemaakt van een constante stroomsterkte, in tegenstelling tot een constante spanning bij MIG.

 

Tungsten Inert Gas

Er wordt altijd een edelgas (inert gas) gebruikt als beschermgas, omdat er met zulke hoge temperaturen wordt gewerkt. Andere gassen zouden namelijk ontleden en reacties vormen onder deze temperaturen, waardoor de materialen aangetast kunnen raken. De benaming Tungsten komt van het Engelse woord voor wolfraam. Deze lasmethode zorgt ervoor dat er erg sterke eindproducten ontstaan en er kan in alle posities worden gelast.