Onderzoeksite
Image default
Bedrijven

onvoorziene omstandigheden oplossen (hacks, ransomware)

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een bedrijf is digitaal gegijzelt en dient eerst een aanzienlijke soms geld  te betalen, voordat er weer toegang wordt gegeven tot bedrijfsgevoelige informatie. Dit wordt ook wel ransomware genoemd. Helemaal in de huidige tijd, waarin we alles online doen, is het des te belangrijker om hier goed op te letten. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je in dit artikel. Er is natuurlijk niets vervelender dan een bedrijf wat meerdere uren plat ligt door onvoorziene omstandigheden.

 

Wat is ransomware?

Voordat we verdergaan met het oplossen van dit probleem, is het goed eerst te weten wat ransomware exact inhoudt. Je weet waarschijnlijk dat het een vorm van digitale gijzeling betreft, maar hoe werkt dit nu in de praktijk? Ransomware is een type kwaadaardige software (malware) dat wordt gebruikt door cybercriminelen om computersystemen te gijzelen. Het werkt door bestanden op de computer te versleutelen, waardoor ze onleesbaar worden voor de eigenaar van het systeem. De cybercriminelen eisen vervolgens losgeld van het slachtoffer om de bestanden weer toegankelijk te maken. Vaak wordt het losgeld gevraagd in de vorm van bitcoins, omdat deze digitale valuta niet te traceren is.

 

Hoe wordt het verspreid?

Ransomware wordt meestal verspreid via phishing-e-mails, besmette websites of kwaadaardige advertenties. Zodra het systeem is geïnfecteerd, begint de ransomware met het versleutelen van bestanden en laat het een bericht achter op het scherm van de gebruiker met instructies voor het betalen van het losgeld. Het betalen van het losgeld is echter geen garantie dat de bestanden worden teruggegeven en kan ook andere problemen veroorzaken, zoals het aantrekken van meer aanvallen. Het is daarom belangrijk om regelmatig back-ups van belangrijke bestanden te maken en te zorgen voor up-to-date antivirussoftware en firewalls om ransomware en andere vormen van malware te voorkomen. Het is ook belangrijk om verdachte e-mails of berichten te vermijden en nooit losgeld te betalen als er zich een infectie voordoet.

 

Ben je getroffen? Kies dan voor een ‘Disaster recovery’

Disaster recovery is het proces van het herstellen van de bedrijfsactiviteiten na een ‘ramp’, zoals een ransomware aanval. Als een bedrijf slachtoffer is geworden van een ransomware aanval, is het belangrijk om snel te handelen om de schade te beperken en de bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk te hervatten. Een belangrijke stap in het disaster recovery proces bij ransomware, is het herstellen van de data. Als er regelmatig back-ups van gegevens zijn gemaakt, kan het bedrijf de verloren gegevens herstellen zonder het losgeld te betalen. Het is belangrijk om te controleren of de back-ups voldoende recent zijn en niet geïnfecteerd zijn met de ransomware. Nadat alles is herstelt, is het zaak de oorzaak te achterhalen en deze natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen.