Onderzoeksite
Image default
Bedrijven

Wat is een ISO certificering?

Wat betekent het als iets ISO gecertificeerd is?

Heb je wel eens zien staan: ISO gecertificeerd. Dan dacht je waarschijnlijk: “heel fijn, maar wat betekent dat?”.  Wij snappen het helemaal. In dit artikel bekijken we wat ISO is, waarom iets gecertificeerd is en wat het uitmaakt voor jou.

Wat is ISO

De afkorting ISO staat voor International Standardization Organization. Eigenlijk is ISO een norm. Wanneer iets ISO gecertificeerd is betekent het dat het aan de internationale norm van kwaliteit voldoet. Dit kan met van alles te maken hebben zoals veiligheid, hygiëne en privacy. Wat belangrijk is aan de certificering is dat hij wordt uitgevoerd door een externe partij die overal dezelfde norm stelt. Een ISO certificaat is bijna nooit verplicht vanuit de overheid alleen is het voor partnerbedrijven, klanten en leveranciers meestal een must voor samenwerking.

Voordelen

Om aan de norm te voldoen optimaliseert een bedrijf alles wat ervoor nodig is. Daardoor loopt het bedrijf meteen als een geoliede machine. Het bedrijf voorkomt ook fouten door de certificering te halen. Alles wordt gekeurd dus het is een soort extra controle. De certificering breng ook klant- en personeelstevredenheid met zich mee. Zij zien dat er moeite wordt gedaan om de kwaliteit te waarborgen. Alles samen verbetert het imago van het bedrijf.

Verschillende ISO certificaten

Er zijn veel verschillende ISO certificaten die opgedeeld worden met nummering. Ook in die categorieën wordt weer onderscheid gemaakt naar specifieke certificaten. Hier zullen we een voorbeeld geven. ISO 14001 certificering toont aan dat de organisatie milieurisico’s beheerst en waar mogelijk voorkomt. Binnen die categorie bestaat de ISO 14644-1:2015. Dit certificaat is speciaal ontwikkeld voor cleanrooms. Hier wordt een norm gesteld aan hoeveel stofdeeltjes er in de lucht mogen zitten. In dit geval is het voor het bedrijf heel belangrijk om het gecertificeerde cleanroom te bouwen. Anders is er geen controle of de cleanroom ook echt clean is!

Geldigheid van het certificaat

ISO wordt internationaal herkent. Het is dus wel zo fijn dat wanneer je internationaal handelt, je maar 1 certificaat nodig hebt. Daarnaast is het certificaat 3 jaar geldig, tijdens de 3 jaar wordt er (minimaal) 1 keer per jaar een controle uitgevoerd door een extern bedrijf. Na de 3 jaar wordt er een uitgebreider onderzoek uitgevoerd. Als alles nog voldoet wordt het certificaat met 3 jaar verlengt.