Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Chiropractie: hoe het helpt de kwaliteit van het leven te verbeteren

Chiropractie is een therapie die gebaseerd is op manuele manoeuvres om disfuncties van het bewegingsapparaat te behandelen. Het doel is om de pijn te verlichten en de normale mobiliteit te herstellen, vooral van de wervelkolom.

Met behulp van speciale bewegingen probeert de chiropractor Nijmegen gewrichtsblokkades te verwijderen, die meestal gepaard gaan met pijn en spierspanning. Eventuele druk op de zenuwbanen moet ook worden verminderd en uiteindelijk moet het zelfgenezend vermogen van het lichaam worden geactiveerd.

Het algemene doel van Chiropractie is om de functionaliteit en interactie van gewrichten en spieren te normaliseren en zo de pijn te verlichten of te elimineren.

 

Wanneer moet ik chiropractische hulp zoeken?

Door de verstopping van met name de gewrichten van de wervelkolom treden vaak meerdere symptomen op in de loop van de tijd. Deze symptomen zijn afhankelijk van welk deel van de wervelkolom is aangetast.

Een verstopping van de halswervelkolom kan leiden tot hoofd- en nekklachten, duizeligheid en gehoor- en gezichtsproblemen. Op het gebied van ruggengraat-, schouder- en rugpijn kunnen hypertensie en spijsverteringsproblemen optreden. Wanneer de onderrug geblokkeerd is, klagen patiënten vaak over pijn in de heupen, buik of benen en voeten.

 

Wat doet een chiropractor Nijmegen?

Voordat de behandeling wordt gestart, zal de therapeut naar uw medische voorgeschiedenis vragen en u zorgvuldig onderzoeken. Dit omvat ook orthopedisch en neurologisch onderzoek om de oorzaak van de disfunctie vast te stellen. De chiropractor Nijmegen besteedt speciale aandacht aan wat bekend staat als subluxatie – een term die de verkeerde uitlijning van een wervellichaam ten opzichte van de naburige wervels beschrijft. Subluxaties kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een slechte houding, gebrek aan beweging en ongelukken.

De chiropractor behandelt de subluxatie individueel en zonder veel moeite en leidt het geblokkeerde gewricht met een kleine impuls naar een bepaalde positie. Vaak is er een hoorbaar klikgeluid. Dit proces wordt aanpassing genoemd en moet in de meeste gevallen meerdere malen worden herhaald om de symptomen blijvend te elimineren.

Als ook zachte weefsels zoals spieren of pezen worden aangetast, zal de chiropractor verschillende soorten gerichte massages en rekken gebruiken.

Een belangrijk onderdeel van een succesvolle chiropractische behandeling is de daaropvolgende fysiotherapie, die dient om het spier- en skeletstelsel te stabiliseren en te versterken. Het omvat ook oefeningen die u thuis zelfstandig kunt doen volgens de instructies van de chiropractie.