Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Recentelijk ontslagen? Lees hier hoe jij je leven weer kan oppakken

Je baan verliezen kan een verwoestende ervaring zijn, maar het hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Hoewel je je in de onmiddellijke nasleep overweldigd en ontmoedigd kunt voelen, zijn er stappen die je meteen kunt nemen om ervoor te zorgen dat deze tijdelijke tegenslag geen onoverkomelijk obstakel wordt.  

Stap 1: verzamel alle belangrijke informatie 

De eerste stap is het verzamelen van alle informatie over je ontslag – inclusief alle papieren van je werkgever – zodat je precies begrijpt wat er is gebeurd en waarom. Zodra je de situatie beter begrijpt, dan heb je de mogelijkheid om te beginnen met plannen hoe je het beste verder kunt gaan met je carrière. Zoek ook uit of je een vaststellingsovereenkomsthebt opgesteld met je werkgever of dat nog moet doen. Bovendien kun je in aanmerking komen met een transitievergoeding als je werkgever je heeft/of dreigt te ontslaan. Voor het berekenen van jouw transitievergoedingraden we jou aan om op de website van Juridisch Platform te kijken.  

Stap 2: teken schriftelijk bezwaar aan 

Ten tweede is het ontzettend belangrijk om schriftelijk bezwaar te maken tegen je ontslag aan de hand van een protestbrief. Wanneer je ontslagen bent heb je immers recht op een WW-uitkering, dit is een werkloosheidsvergoeding die je krijgt wanneer je zonder werk komt te zitten. Dien je geen bezwaar in? Dan is de kans groot dat je jouw recht op een WW-uitkering misloopt.  

Stap 3: blijf positief! 

Het is ook belangrijk dat je niet vergeet voor jezelf te zorgen in deze moeilijke tijd. Wij raden je aan om altijd positief te blijven en op zoek te gaan naar begeleiding of hulp als het stressniveau zijn tol eist. In situaties als deze is het soms lastig om helder te denken, dus wees niet bang om hulp te vragen. Je kunt een professional benaderen die je begeleidt in deze periode of kijk in je omgeving. Er is ongetwijfeld wel iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten of emotionele steun kan bieden waar nodig.  

Stap 4: neem de tijd en maak een actieplan 

Tot slot is het verstandig om niet te snel te veel van jezelf te vragen. Neem de tijd om alle zaken goed op een rijtje te zetten en wanneer de tijd rijp is, kun je aan de hand van een actieplan weer op zoek gaan naar een nieuwe baan. In zo’n actieplan kun je jouw interesses, vaardigheden en andere relevante zaken beschrijven om zo voor jezelf duidelijk te maken waar je wil gaan werken.