Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Handige tips van elektriciens om stroom te besparen

Niemand wordt blij van een hoge energierekening aan het einde van het jaar. En besparen op stroom is daarnaast ook beter voor het milieu. Dat zijn twee heel belangrijke redenen om stroom te besparen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Want vaak heb je pas zicht op je stroomverbruik aan het eind van het jaar. Bij slimme meters kun je wel zien op welk moment je de meeste stroom verbruikt. Daarmee kun je zelf inschatten waar dat dan is en of je dat kunt verminderen, dat is al een manier om stroom te besparen.

Duurzame energie

Een andere manier om stroom te besparen is door te kiezen voor duurzame energie opwekken. Er zijn energieleveranciers die een deel van hun energie via windmolens of zonnepanelen verkrijgen, maar zo heb je geen zicht op of je stroom verbruikt. Als je eigen zonnepanelen hebt, kun je zeker wel stroomverbruik verminderen. Je verbruikt dan minder stroom, omdat je energie haalt uit de zonnepanelen met zonne-energie. Dit is een gemakkelijke manier om stroom te besparen, maar vraagt ook om een investering en soms het omleggen van elektra in je huis.

Goede isolatie

Voor wie zonnepanelen een te intensieve investering en verbouwing zijn, is goede isolatie een alternatief. Met name als het echt koud of warm wordt is dit belangrijk. In de winter hoef je in een goed geïsoleerd huis namelijk minder snel de verwarming aan te zetten, en dat is een grote stroomverbruiker. Ditzelfde geldt voor airco’s tijdens warme zomerdagen. Ook daar helpt isolatie bij. Goede isolatie kan in je muren zitten, maar ook bereikt worden met dubbel glas. Een kleinere investering voor isolatie is goed isolerende gordijnen of raamstickers.

Zet je apparaten en stekkerdozen uit

Een optie om stroom te besparen zonder te investeren is je apparaten uitschakelen. Kies bijvoorbeeld voor stekkerdozen met een schakelaar en schakel ze uit wanneer je de aangesloten apparaten in de stekkerdoos niet gebruikt. Veel mensen leggen bijvoorbeeld de laptop de hele dag aan de lader of hun telefoon de hele nacht. Dat verbruikt meer stroom dan nodig, want er wordt nog steeds stroom verbruikt wanneer het apparaat volledig is opgeladen. Ook apparaten die op stand-by staan kunnen veel energie verbruiken wanneer ze niet gebruikt worden. Zet ze daarom helemaal uit of haal de stekker eruit om stroom te besparen.