Onderzoeksite
Image default
Bedrijven

Hoe gaat een elektricien te werk bij het vervangen van de groepenkast

Soms is het nodig om een groepenkast te vervangen. Meestal is dit nodig wanneer je groepenkast verouderd is bijvoorbeeld. Daar schakel je dan een elektricien voor in, want dit is een vakbekwaam persoon en deze zorgt ervoor dat het vervangen van de groepenkast op de juiste manier wordt uitgevoerd. Dat is veilig en biedt garantie die je niet hebt als je het zelf zou willen doen. Groepenkasten kunnen ook vervangen worden als je een nieuwe kookgroep nodig hebt, als je overstapt van gas naar elektra bijvoorbeeld.

Aardlekschakelaar

Sinds 1976 is het al verplicht, maar toch zijn er nog huizen die geen aardlekschakelaar in de stoppenkast hebben. Een elektricien zal bij het vervangen van de groepenkast in een oudere woning deze dus aan moeten sluiten. Een aardlekschakelaar zorgt namelijk voor veiligheid. In een groepenkast is het van belang dat de stroom goed verdeeld wordt, zodat een groep niet overbelast wordt wanneer twee apparaten tegelijkertijd stroom vragen. De aardlekschakelaar is daar een extra beveiliging bij. Deze zorgt er namelijk voor dat de stoppen niet doorbranden als er veel stroom gevraagd wordt van een groep. De aardlekschakelaar wordt aangesloten door een aardpen die in de grond wordt geslagen.

 Aardpen en hoofdschakelaar

Een aardpen wordt in de grond geslagen. Daar kan de stroom via geleid worden wanneer dit ontsnapt. Dit is hoe wordt voorkomen dat de groepen overbelast worden. Alle extra stroom gaat zo de aarde in, zodat de apparaten en het huis veilig blijven.

Daarnaast is voor de veiligheid de hoofdschakelaar van belang. Met een hoofdschakelaar kun je direct de stroomtoevoer volledig uitschakelen. Of juist inschakelen. Door alle stroom met één beweging uit te schakelen, is het voor de elektricien ook gemakkelijker om te werk te gaan met de elektriciteit. Dus ook met het vervangen van de groepenkast. De elektricien zorgt natuurlijk ook voor een werkende hoofdschakelaar bij de vervangende groepenkast.

In overleg

De aardlekschakelaar en aardpen en de hoofdschakelaar zijn dus belangrijke aspecten voor een elektricien wanneer de groepenkast vervangen wordt. Er is meestal een reden waarom jij de groepenkast laat vervangen. Dit bespreek je ook met de elektricien of degene die de elektricien aanstuurt. Alles wat er nodig is, wordt daarbij besproken. Zo krijg jij precies wat je nodig hebt in de vervangende groepenkast. Een elektricien zal nooit zomaar werk uitvoeren waar jij niet om hebt gevraagd zonder dit te overleggen.