Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Erfgenamen in de knel: hoe ga je om met familieconflicten?

Familieconflicten zijn er in meerdere soorten en maten, maar ze kunnen bijzonder pijnlijk worden wanneer ze zich voordoen rond een erfenis. Na het overlijden van een familielid kan het zomaar gebeuren dat oude spanningen en onopgeloste kwesties plotseling weer naar de oppervlakte komen. Er ontstaan dan vragen als: wie krijgt wat uit de erfenis? Wat gebeurt er met de waardevolle familiebezittingen? En: hoe ga je om met onenigheid over in het verleden gedane giften? Deze vragen kunnen al snel leiden tot conflicten binnen de familie, die complex en emotioneel zijn. Ook na een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kunnen er problemen ontstaan. Denk hier bijvoorbeeld aan zaken als het verdelen van het vermogen, het vaststellen van de alimentatie of het regelen van de zorg voor de kinderen. Het is bij dit soort conflicten verstandig om een familierecht advocaat in te schakelen die als intermediair kan dienen.

Het verdelen van de erfenis

Als we het over familieconflicten hebben, dan is een van de meest voorkomende wel de verdeling van een erfenis. Het komt vaak voor dat erfgenamen zich benadeeld of buitengesloten voelen. Dit kan dan weer leiden tot wrok en ruzies. Een bemoeilijkende factor hierbij is dat er vaak een duidelijk testament ontbreekt. Wanneer er geen testament is, dan bepaalt de wet in beginsel hoe de erfenis verdeeld wordt. Het probleem is hier dat dit niet altijd overeenkomt de verwachtingen van de erfgenamen. Een testament kan ook zelf aanleiding geven tot conflicten. Dit komt bijvoorbeeld voor als een erfgenaam zich ongelijk behandeld voelt, of als er onduidelijkheden zijn over de interpretatie van de tekst. Situaties die zomaar kunnen escaleren, vooral als er sprake is van aanzienlijke financiële belangen of waardevolle bezittingen. Je kan daarbij onder andere denken aan een familiebedrijf, vastgoed, of kunst.

Conflicten over giften en schenkingen

Naast de verdeling van de erfenis kunnen er ook geschillen ontstaan over schenkingen die tijdens het leven van de overledene zijn gedaan. Deze giften kunnen grote invloed hebben op de uiteindelijke verdeling van de nalatenschap. Erfgenamen kunnen het oneens zijn over de waarde van de schenkingen, of over de vraag of deze wel moeten worden gezien als voorschot op de erfenis. Dit kan dan weer leiden tot spanningen en langdurige conflicten. De familiebanden komen hierdoor behoorlijk onder druk te staan. Heeft de erflater besloten een kind te onterven? Dit brengt dan weer allemaal andere potentiële conflicten met zich mee.

Scheiding en vermogensverdeling

Niet alleen bij overlijden, maar ook bij een scheiding, kunnen er serieuze familieconflicten ontstaan. Wanneer echtgenoten, geregistreerd partners of samenlevers uit elkaar gaan, moeten zij een goede manier vinden om hun vermogen te verdelen indien sprake is van te verdelen of verrekenen vermogen. Dit wordt dan nog eens verder gecompliceerd als er sprake is van een gezamenlijk bedrijf, gedeeld eigendom of wanneer er kinderen in het spel zijn. Er komen dan allemaal vragen naar boven over wie waar recht op heeft, hoe de alimentatie wordt vastgesteld en wie de zorg voor de kinderen op zich neemt. Ook dit levert dan weer veel onenigheid op. Bij een dergelijke scheiding kunnen de emoties hoog oplopen, waardoor het moeilijk wordt om een goede, rationele beslissing te nemen. Onenigheid over geldzaken of de zorg voor kinderen zorgt vaak voor verdere complicaties. Het inschakelen van een deskundige wordt dan onvermijdelijk.

Professionele hulp bij familieconflicten

Heb je te maken met een hoog oplopend familieconflict, dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk hulp bij te zoeken. Advocatenkantoor Advocaten Familie & Erfrecht heeft specialisten in huis die zorgen voor een goede begeleiding bij alle soorten conflicten rondom erfrecht en familierecht. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een discussie over de verdeling van een erfenis, onenigheid over schenkingen, of een scheiding waarin je er samen niet uitkomt. Maar je kunt dit kantoor ook inschakelen als je problemen zoveel mogelijk wil voorkomen. Dit doe je door op tijd duidelijke afspraken te maken en deze juridisch goed vast te leggen. Denk hierbij onder andere aan het opstellen van een duidelijk testament, het vastleggen van schenkingen en het maken van afspraken bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het inschakelen van een advocaat die gespecialiseerd is op dit gebied helpt te zorgen dat alles juridisch waterdicht is en dat er later geen misverstanden ontstaan.