Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Wat is gehard glas? Hoe herkent u het?

Glas is een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt in de bouw, de decoratie en de meubelindustrie vanwege zijn vervormbaarheid. Het is afkomstig van kiezelzuur zand dat wordt gezeefd, geprepareerd en voorverwarmd en vervolgens bij zeer hoge temperaturen wordt gesmolten in een oven die met glaswerk wordt gevoed.

Glas kan niet alleen uit grondstoffen, maar ook uit secundaire materialen worden vervaardigd. In dit geval gaat het om wat afkomstig is van de selectieve inzameling die wordt gezuiverd en hergebruikt. Na het verlaten van de oven moet het perfect zijn, want elke kleine onvolkomenheid kan de structurele integriteit in gevaar brengen. Na vloeibaar te zijn gemaakt, wordt het in de vormen geplaatst. Handgeblazen glas is het beste, een methode waarmee unieke stukken worden vervaardigd.

 

Wat is het verschil tussen klassiek glas en gehard glas?

Gehard glas wordt zo genoemd omdat het een proces ondergaat dat “harden” wordt genoemd, waarbij het over mallen wordt geplaatst die in dit proces helemaal binnenin een geschikte oven gaan. De temperatuur is rond de 640 graden.

Vervolgens wordt het buiten de oven geplaatst, waar het snel wordt geblazen en gekoeld door verscheidene luchtstralen onder verschillende hoeken. Hierdoor verharden de onder- en bovenzijde snel, terwijl het midden in de tractie blijft en langzamer afkoelt.

 

Belangrijkste voordelen van gehard glas

Door het harden wordt het glas veel sterker en elastischer. Het heeft ook een breuksterkte die 6 tot 7 maal groter is dan die van een blad van niet-gehard glas, is bestand tegen temperaturen van bijna 250°C en heeft een mechanische slagvastheid die 4 maal groter is dan die van gewoon glas.

Het enige “probleem” is dat na deze procedure het glas niet meer kan worden bewerkt, omdat het dreigt te breken. Daarom moet elke snede, insnijding of vorm die u eraan wilt geven, worden gedaan vóór het uitharden.

Gehard glas wordt ook wel “veiligheidsglas” genoemd, omdat het bij breuk kleine, afgeronde stukjes vormt. Juist deze eigenschap maakt het veilig en voorkomt verwondingen bij mensen die in contact komen met het gebroken glas, waardoor verwondingen tot een minimum worden beperkt.

 

Wat is het nut van gehard glas?

Dit soort materiaal wordt voor veel dingen gebruikt, vooral in huis:

  • Het dient voor de bouw van scheidingswanden in het huis, wanden die dienen om twee ruimten van elkaar te onderscheiden, maar die tegelijkertijd veel licht doorlaten.
  • In de badkamer wordt het gebruikt om douchecabines te bouwen. In nauw contact met mensen, laat gehard glas toe om geen ernstige huishoudelijke ongevallen te maken.
  • In de handel wordt het gebruikt in etalages dankzij zijn hoge slagvastheid.