Onderzoeksite
Image default
Gezondheid

Niet denken maar praten

Twijfel jij erover of je wel normaal bent? Dat is nou eens iets dat heel normaal is. Iedereen heeft zijn twijfels en probeert zichzelf te vergelijken met anderen. Maar het probleem is dat je nooit helemaal zeker weet wat anderen denken en voelen, en of dat wat jij denkt en voelt normaal is. Is het normaal om na te denken over van een hele hoge brug af te springen? Is het normaal om urenlang te piekeren over jouw nieuwe relatie? Is het normaal om een hele hoge druk van verwachtingen vanuit je werk te voelen? Dit zijn allerlei dingen waar wij niet zo gauw met elkaar over praten.

 

De vuile was hangen we niet buiten, om het zo maar te zeggen. Alleen met mensen die we echt vertrouwen en waar we heel erg ‘close’ mee zijn, daar heb je soms het geluk mee dat ze je begrijpen. Maar van te voren weet je dat niet, dus zeggen heel veel mensen maar niks als ze niet zeker weten of ze wel normale dingen denken en voelen. Dit taboe rondom het hebben over je gedachtes en gevoelens, is het probleem dat tot veel mentale gezondheidsklachten leidt. Door ons stilzwijgen kunnen we niet aan elkaar vragen of wat wij denken en voelen normaal is. Wij Nederlanders moeten wat opener zijn met elkaar. Zo ontdek je of jij normale dingen denkt en voelt of niet. Doordat wij niet praten en je alleen maar in jezelf denkt, zeg je tegen jezelf dat wat je denkt normaal is. Maar eigenlijk is dat niet zo.

 

Dus; praat! Met je oma, met je broer, met je vrouw, met je vriend, met de huisarts, met de psycholoog. Het maakt niet uit met wie. Praat met iemand over je gevoelens en je gedachten. Zij kunnen aangeven of wat jij denkt en voelt normaal is en zij kunnen zeggen of het slim is om de hulp van een psycholoog Tilburg of een psycholoog alphen in te roepen. Waar je ook woont, de Piekerpoli staat klaar voor jouw mentale problemen!

https://piekerpoli.nl/