Onderzoeksite
Image default
Zakelijke dienstverlening

De brancheorganisatie heeft invloed op de maatschappij

Brancheverenigingen zijn er hedendaags in allerlei soorten en maten en niet meer weg te denken uit onze samenleving. Vrijwel voor iedere branche is een branchevereniging opgericht. Een branche vereniging is een groep bedrijven met homogene belangen. Homogeen betekent hetzelfde. Meerdere bedrijven bundelen dus hun krachten om samen een stem te vormen die gehoord wordt. Als jij alleen bent heb je natuurlijk minder invloed en wordt je minder serieus genomen, maar als je met veel bent heb je wat te zeggen. Samen sta je sterk. Voorbeelden hiervan zijn de Bovag en de Focwa.

Branche organisaties hebben niet dezelfde doelen. De kern van de organisatie is samen sterk te staan en de belangen van alle bedrijven te realiseren. Als er bijvoorbeeld niet genoeg salaris is voor de medewerkers dan proberen zij dit samen te realiseren doormiddel van bereken salaris, maar ook als er externe factoren zijn die invloed hebben op de branche dat kunnen zij zich op de overheid richten voor hulp. Denk hierbij aan sterke oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland.

Zoals je misschien door hebt is de invloed die een branche organisatie op de samenleving heeft groot. Het beïnvloed werkgevers, maar ook werknemers en in het geval van de buitenlandse concurrenten kan het ook de consument beïnvloeden door een stijgende consumenten prijs. In de loop van de jaren zijn er een heleboel innovaties geweest die invloed hadden en beïnvloed werden door de brancheverenigingen. Online urenregistratie is hier een voorbeeld van. Inzicht krijgen in personeelsgegevens is lastig voor werkgevers en met behulp van dit soort vernieuwingen. Er zijn gelukkig meerdere bedrijven die bedrijven ondersteunen in dit web van organisaties met bijbehorende verplichtingen en dergelijke. Verschillende soorten bedrijfsadministratie en ook salarisservices worden door bedrijven zoals CBBS uitgevoerd. Op deze manier zie jij door de bomen het bos nog. Je zorgt ervoor dat ondernemen leuk blijft en je niet gefrustreerd raakt door alles waar je geen verstand van hebt.

http://www.cbbs.nl/