Onderzoeksite
Image default
Bedrijven

Hoe je veilig met elektra moet werken

Elektra is voor iedereen heel normaal geworden, zelfs zo normaal dat het gevaar ervan niet meer wordt gezien. Ongelukken met elektra kunnen erg gevaarlijk zijn omdat er hele hoge spanningen zijn, deze spanningen zijn zo hoog dat het menselijk lichaam ze niet kan verdragen. Wanneer je met elektra gaat werken is het belangrijk dat je altijd zo veilig mogelijk werkt, hieronder kun je lezen hoe je dat doet. 

Hoofdschakelaar uit

Wanneer je met elektra gaat werken is het belangrijk dat je altijd als eerste de hoofdschakelaar omzet, alle stroom moet er namelijk vanaf. Wanneer alle stroom er namelijk af is kun je geen schok krijgen wanneer je een draad raakt. Wanneer je de hoofdschakelaar om zet is het wel belangrijk dat je nog gaat controleren of alle spanning eraf is, dit kun je het beste doen met een spanningsmeter.

Werk alleen met kennis

Wanneer je met elektra gaat werken is het belangrijk dat je weet wat je gaat doen, wanneer je dit namelijk niet weet is de kans groot dat je fouten gaat maken. Het is dan ook belangrijk om je vooraf altijd nog een keer in te lezen over wat je moet gaan doen. Wanneer je niet denkt dat je de werkzaamheden goed kan uitvoeren kun je het best de hulp van een elektricien inschakelen, een elektricien werkt namelijk dagelijks met elektra en weet er dan ook alles van. Zo weet je dan ook dat er veilig met je elektra wordt gewerkt.

Gereedschap

Het gereedschap waarmee gewerkt wordt is heel belangrijk, er is namelijk speciaal gereedschap voor elektra. Dit gereedschap is geïsoleerd, je wordt dus nooit volledig blootgesteld aan de elektra. Met dit gereedschap kun je ook een stuk netter werken en wordt de kwaliteit natuurlijk ook een stuk beter, dit zorgt ook voor meer veiligheid.