Onderzoeksite
Image default
Bedrijven

Letselschade door een nalatige collega: wie is verantwoordelijk?

Heeft u of uw collega op het werk een ongeval heeft veroorzaakt waardoor u gewond bent geraakt? Meestal is niet (alleen) uw collega maar (ook) de werkgever van uw collega verantwoordelijk voor letselschade. Zelfs als de persoon die het letsel heeft veroorzaakt echter niet voor uw werkgever werkte, maar bijvoorbeeld als uitzendkracht of als zelfstandige. Om schadevergoeding te krijgen, kijkt u naar (de verzekeringsmaatschappij voor) de werkgever. Het is raadzaam om uw rechten te laten vertegenwoordigen door een advocaat voor letselschade.

 

Juridische nalatigheid ongeval veroorzaakt door een collega

Uw werkgever kan aansprakelijk worden gesteld voor de overtredingen van een werknemer of een ondergeschikte (zoals een werknemer op tijdelijke basis of een zelfstandige) wanneer de kans op een fout werd gemaakt in opdracht van de werkgever of wanneer de werkgever controle had over de handelingen die de fout maakten. In de echte wereld is de realiteit dat u als werkgever aansprakelijk bent voor bijna alle ongevallen die zich tijdens de werkuren voordoen. Houd alles goed bij in een RI&E app.

 

Als een collega een onrechtmatige daad begaat, wordt de werkgever aansprakelijk gesteld en de werknemer. Als de werkgever niet verzekerd is of failliet gaat en u toch aansprakelijk bent, kunt u juridische stappen ondernemen tegen deze werknemer.

 

Tijdens het werk

Als het ongeval tijdens de werktijd gebeurde, had uw werkgever de controle over de handelingen waarvan de schuld van de werknemer werd vastgesteld. Onder werktijd vallen ook verkeersongevallen die gebeuren tijdens een rit naar het werk.

 

Letsels die tijdens pauzes zijn opgelopen

Ook letsels die tijdens pauzes ontstaan, kunnen onder de verantwoordelijkheid van uw werkgever vallen. Een voorbeeld is het geval waarin een werknemer tijdens de pauze in de houdgreep van een collega werd genomen. Toen hij in het ruim werd geplaatst raakte de werknemer vermoeid en liep hij letsel op. Volgens de rechter was de werkgever op het moment van de pauze ook verantwoordelijk voor het gedrag van de werknemer.

 

Bent u (deels) aansprakelijk?

Ook als u deels verantwoordelijk bent voor het incident is uw werkgever doorgaans nog steeds verantwoordelijk. Er zijn echter enkele uitzonderingen, vooral als duidelijk is dat u nalatig bent geweest.

 

Schadeclaims

Bent u als werkgever verantwoordelijk voor het letsel dat uw collega heeft veroorzaakt? Dan heeft u wettelijk recht op de schadevergoeding. Om te bewijzen dat uw werknemer het letsel onder werktijd heeft veroorzaakt en uw baas op enigerlei wijze verantwoordelijk is, is het altijd aan te raden een deskundige advocaat voor letselschade te raadplegen. Als uw bedrijf verantwoordelijk is voor het ongeval, moeten zij de kosten van de rechtsbijstand die u krijgt, voor hun rekening nemen.

Uw werkgever is gedekt

De meeste werkgevers zijn gedekt tegen het risico van arbeidsongevallen. Dat betekent dat zij de kosten van het ongeval niet hoeven te dragen. Ook de afwikkeling van uw letselschadezaak verloopt via de verzekeringsmaatschappij (uw werkgever en uw collega hebben hier niets mee te maken). Het is essentieel om een doorgewinterde letselschadeadvocaat in te schakelen om uw rechten te beschermen tegen de verzekeringsmaatschappij. Zorg ook altijd voor in ingevulde ongevallen registratie.

 

Welke letselschadevergoeding kunt u eisen?

Uiteraard kunt u een schadevergoeding eisen voor de schade die u direct na het ongeval heeft opgelopen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten (voor zover deze door de ziektekostenverzekering zijn uitgesloten), maar ook aan inkomensverlies en vervoerskosten naar het ziekenhuis. Het is ook mogelijk om te betalen voor kosten op lange termijn, zoals aanpassingen aan uw huis omdat u door het ongeval niet meer mobiel bent. Heeft u een emotioneel of psychologisch trauma? U kunt voor deze verliezen de schadevergoeding vragen die u verdient.

https://www.raatwerk.nl