Onderzoeksite
Image default
Bedrijven

Wat is testautomatisering precies?

Bij het testen van software wordt gekeken in hoeverre de software aan de gestelde eisen van voldoet. Door testen te automatiseren, zorg je dat je dit proces gemakkelijker en sneller kunt laten verlopen. Tegenwoordig is testautomatisering in opkomst, omdat we leven in een tijd waarin de technische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Softwaretesters en testautomatiseerders zijn continu bezig zichzelf te ontwikkelen. Testautomatisering is dus een manier om het testproces te versnellen en te vereenvoudigen. Meestal wordt er bij testautomatisering gezorgd dat zich herhalende processen achter elkaar kunnen worden uitgevoerd.

Testautomatisering als vak

Experts in de testautomatisering zijn vaak begonnen als softwaretester. Deze twee functies hebben tegenwoordig ook steeds vaker overlap. Ook zie je steeds vaker dat mensen met verschillende rollen binnen het team zich bezig gaan houden met testautomatisering. Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer ontwikkelaars die zich hiervoor interesseren. Bij veel projecten wordt er nog handmatig door de softwaretester getest. Dit kost vaak veel geld en tijd en de tester staat hierbij onder flinke druk. Een medewerker testautomatisering gebruikt testtools om het testproces te versnellen. Een bijkomend voordeel van een geautomatiseerde test ten opzichte van een test die wordt uitgevoerd door een tester, is dat de kans op fouten kleiner is bij een geautomatiseerde test.

De moeilijkheden van het automatiseren

Het lastige van geautomatiseerd testen, is dat testscripts kunnen verouderen. Wanneer er onvoldoende onderhoud gepleegd wordt, kost het veel tijd en moeite om te zorgen dat een script weer aan de eisen voldoet. Door testen te automatiseren, kun je op ieder moment in je proces kijken of er iets mis gaat wanneer er een wijziging wordt geïmplementeerd. Je moet echter zeker weten dat er geen fouten worden gemaakt in het testontwerp, omdat je anders veelvuldig inefficiënte tests uitvoert. Dit kan akelige gevolgen hebben, zoals het creëren van schijnveiligheid.

https://praegus.nl/consultancy/test-automatisering/