Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Overstappen van koken op gas naar elektriciteit

Hedendaags komt koken op gas steeds minder voor en wordt er in het geheel minder gas gebruikt in woningen. De nadelen die aan gas zitten ondervinden mensen steeds meer en maken daarom de keus om elektriciteit te gaan gebruiken. Door de nadelen van gas en de voordelen van elektriciteit worden er ook bij geen nieuwbouwwoningen op gas meer geleverd.

Elektricien vinden in Bilthoven

Elektricien Bilthoven is zeer gespecialiseerd in het vervangen of aanpassen van groepenkasten en aansluitingen. Door een spoeddienst kunnen ze jou altijd van dienst zijn. 

Voordelen en nadelen

Waarom de meeste mensen overstappen van gas naar elektriciteit is door de stijgende prijs van gas. Gaswinning moet over een paar jaar helemaal gestopt zijn in Nederland en daarom zal de prijs stijgen. Ook komt er veel CO2 vrij bij gaswinning en dat is ook niet goed voor het milieu. Door de gaswinning komen er aardverschuivingen en de aarde zal opwarmen. Elektrisch koken is niet alleen beter voor het milieu maar het is ook makkelijker om hierop te koken. De kookplaten zijn beter en makkelijker schoon te maken. Eén van de weinige nadelen van elektrisch koken is het aanschaffen van een nieuwe kookplaat en dat er in veel huishoudens nog een nieuw stopcontact geplaatst moet worden en dat de groepenkast aangepast moet worden.

Kookplaten en aansluitingen

Elektrisch koken kan op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Het verschil tussen deze 2 ligt hem in het verwarmen, beide gebruiken ze andere verwarmingselementen. Keramisch koken is ook goedkoper, dit ligt aan de groepenkast. De groepenkast moet namelijk bij koken op inductie vaak nog aangepast worden, deze kookplaat moet namelijk op 2 groepen aangesloten worden. Ook heeft deze kookplaat een andere aansluiting, namelijk een perilex aansluiting. Niet in alle gevallen is koken op inductie duurder. keramisch koken kan soms net zo duur zijn, sommige van deze kookplaten hebben namelijk ook een nieuwe aansluiting nodig en moeten ook op meerdere groepen in de groepenkast aangesloten zijn. Let hier dus vooral op bij het aanschaffen van een nieuwe kookplaat.