Onderzoeksite
Image default
Aanbiedingen

De verschillen en overeenkomsten tussen crypto’s en papiergeld

De verschillen en overeenkomsten tussen crypto’s en papiergeld

Cryptocurrency’s en papiergeld zijn beide valuta. Net als dat de euro een geldig betaalmiddel is in de wereld, is de Bitcoin dit op het internet. Op het eerste gezicht lijken papiergeld en digitale valuta’s dus vrij veel op elkaar en dat is fijn, want daardoor kun jij het concept cryptocurrency beter begrijpen. Toch zijn er ook grote verschillen tussen de twee. Lees hier verder over welke dit zijn.

De overeenkomsten tussen crypto’s en papiergeld

Het is het gemakkelijkste om te beginnen met de overeenkomsten, zodat het duidelijk wordt waarmee je te maken krijgt als je cryptocurrency’s koopt. Beide zijn betaalmiddelen en worden gebruikt om goederen of diensten mee te kopen. Daarnaast is er ook sprake van een duidelijke waarde en een koers, wat betekent dat je met beide kunt handelen en beleggen.

De verschillen tussen crypto’s en papiergeld

Cryptocurrency’s moet je kopen bij een exchange. Bitvavo is hier een goed voorbeeld van. Ze worden in je wallet geplaatst waarmee je ze kunt beheren, zonder bankrekening of betaalkaart. Vanaf dat moment krijg je met de volgende verschillen te maken.

  • Beheerd door de mensen: crypto’s worden beheerd door de mensen. Er is geen sprake van een bank die het geld beheert en die bepaalt hoeveel er in omloop is. Ook krijg je geen bankrekening, geen rente en krijg je niet te maken met andere tussenpersonen. Jij bent persoonlijk verantwoordelijk voor je crypto’s en niemand anders.
  • De voorraad is eindig: de crypto’s geven van tevoren aan hoeveel munten er in de omloop mogen komen en hier werken ze langzaam naartoe. Dit wordt ook wel de supply cap genoemd. Er kunnen dis niet oneindig munten bij worden geslagen of briefjes bij worden geprint.
  • Geen wisselkoersen: het moment dat je crypto’s aanschaft en weer terugstort daargelaten, is er geen sprake van een wisselkoers. Je kunt met Bitcoins wereldwijd betalen en grenzen bestaan niet. Er zijn ook geen vertragingen in de transacties als deze plaatsvinden tussen twee verschillende landen.

 

https://bitvavo.com