Onderzoeksite
Image default
Dienstverlening

Hoe worden organisaties écht vitaal? De bedrijfspsycholoog doet dat zó!

Hoe je medewerkers vitaal krijgt en houdt, daar wordt vaker over geschreven. Hoe je organisaties vitaal maakt, dat is van een andere orde. Tips van de bedrijfspsycholoog!

Vitaliteit klinkt mogelijk als een vaag begrip. Voor bedrijfspsychologen wordt een vitale organisatie gezien als ‘het beste uit je mensen en organisaties en ervoor zorgen dat ze op duurzame wijze kunnen werken’. Klinkt mooi, maar hoe bereik je dit? En hoe voorkom je een burn-out? Een bedrijfspsycholoog kan daarbij helpen.

Herstel van burn-out?

Maak onderscheid tussen vitaliteit en gezondheid. Gezonde medewerkers zijn van groot belang, maar vaak ligt de nadruk op medewerkers die ziek zijn. Zo kun je inzetten op herstel na een burn-out, of op de vraag: hoe herken je een burn-out. Vitaliteit is net echter meer dan dat, en bereik je door te kijken naar wat je medewerkers nodig hebben om duurzaam inzetbaar te blijven. Bedenk welke investeringen nodig zijn in geld, middelen of tijd, zodat medewerkers tot hun recht komen. Begin klein, eindig groot(s). Ga niet direct op organisatieniveau allerhande interventies toepassen ter bevordering van vitaliteit, maar begin met een kleine groep medewerkers. Zo kun je eerst nagaan of iets werkt.

Anders denken over werk, de bedrijfspsycholoog denkt mee

Draag uit wat je voorstelt. Binnen de bedrijfspsychologie is er aandacht voor leiderschap en rolmodellen. Ben je leidinggevende en wil je vitaliteit bereiken? Geef het goede voorbeeld. Leermogelijkheden aanbieden ter bevordering? Promoot het en doe eraan mee! Zie vitaliteit als essentieel bedrijfsonderdeel. Flexwerken, het nieuwe werken, ontgroening, verrijzing, het is allemaal van invloed en kan mogelijk de motivatie soms doen dalen. Door dit soort factoren in kaart te brengen en te weten wat de impact ervan is, kun je de ruimte geven aan oplossingen die een bijdrage leveren aan de organisatie.

Kies voor een ervaren bedrijfspsycholoog

Hoe zit het met je bedrijfscultuur? Evoli Bedrijfspsychologie kan je helpen om dit in kaart te brengen. Waarom dit belangrijk is? De cultuur vertelt je waar de focus op ligt, of er overeenstemming zit hierin en of er subculturen zijn. Een cultuur kun je als lagen van een ui afpellen om na te gaan wat aandacht behoeft. Hoe zit het bijvoorbeleld met de professionele ontwikkeling van werknemers, of andere ontwikkelmogelijkheden?

Bovenstaande tips toepassen vergt focus, aandacht en kennis. Het is daarom belangrijk om met een serieuze partij samen te werken om de vitaliteit van de organisatie te versterken